Transformarea spirituală are loc atunci când copiii îl cunosc pe Isus, nu când află despre El.
Misiunea noastră este să pregătim terenul, pământul inimii copiilor, pentru ca sămânţa credinţei să poată creşte şi să se dezvolte o relaţie autentic între Isus şi om.

Ce spune Biblia despre Școala Duminicală?


        Mișcarea legată de școala duminicală a apărut în Marea Britanie, în anul 1780 și s-a răspândit în Statele Unite ale Americii în sec. al XIX-lea. Școala duminicală de atunci nu avea, însă, nimic de-a face cu ceea ce organizăm noi astăzi. Școala duminicală era ca și școlile de stat, însă materia principală care se studia era Biblia. Școlile acestea trebuiau să le asigure o minimă cultură biblică copiilor care lucrau în fabrici, în magazine, în ferme de-a lungul unei întregi săptămâni. Apoi s-au instituit legi care să apere drepturile copilului, s-au creat școlile publice, iar instruirea religioasă a fost lăsată în seama bisericilor.
        Biblia nu spune nimic despre școala duminicală. Ideea de a da învățătură este prezentă în Noul Testament, prin cuvântul grecesc ”paideia” (care este tradus prin ”creștere” în Biblia Cornilescu), în Efeseni 64. Cuvântul presupune instruirea, dar și pedepsirea, cu scopul corectării.
        Acesta este și scopul Cuvântului lui Dumnezeu. Citim în 2 Timotei 316-17 că este de folos să înveți din Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a fi echipat cum trebuie în slujba lui Dumnezeu.
        Israeliții își instruiau copiii despre Dumnezeu, cum scrie în Deuteronom 64-7 ”Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru este singurul Dumnezeu.” Acest cuvânt este cunoscut și sub numele de Șema, fiind primul cuvânt din versetul 4 (Ascultă). Instrucțiuni despre învățătura copiilor sunt oferite și în Deuteronom 410 și în Deuteronom 1119. De-a lungul istoriei lor, evreii au avut Yeșiva (și încă o mai au), o școală unde se studiază Tora, adică primele cinci cărți ale Vechiului Testament. Școala este destinată numai băieților, care vin aici începând cu vârsta de 3-5 ani. Dacă ei studiază cărțile sfinte, atunci și noi, evanghelicii, le dăm învățătură copiilor.
        În primii ani ai Bisericii, credincioșii se întâlneau prin case, prin peșteri, prin locuri unde să nu fie descoperiți de persecutori. Astfel, copiii erau învățați acasă despre Cuvântul lui Dumnezeu. Din păcate, în vremurile pe care le trăim, aceasta nu mai este preocuparea de căpetenie a părinților creștini. Părinții se mulțumesc să lase instruirea biblică, în totalitate, pe seama școlii duminicale. Subliniem, însă, că ceea ce se învață la școala duminicală ar trebui să fie în plus de ceea ce se învață acasă. Ideal este ca cele două - familia și biserica - să colaboreze în educarea copiilor în spirit creștin.


Care sunt beneficiile Școlii Duminicale?


        1. Școala Duminicală oferă un cadru organizat pentru învățarea Cuvântului lui Dumnezeu. Doar predarea predicarea Cuvântului nu este suficientă. Este nevoie de studierea sistematică a Scripturii, organizată pe nivele de vârstă, ca lucrurile să fie limpezi pentru cei care învață. copiii trebuie să descopere, să repete, să interacționeze cu principiile lui Dumnezeu. Școala Duminicală vine în întâmpinarea întrebărilor lor.
        2. Școala Duminicală te ajută să te implici exact în categoria ta de vârstă. Un copilaș de 4 ani va descoperi un mare adevăr biblic prin cântarea unui cântecel, prin colorarea unei imagini, prin ascultarea de părinți. În același timp, copiii mai mari pot descoperi un alt aspect al relației cu Dumnezeu prin discuții, iar părinții lor, care participă la studiul biblic în biserică, descoperă cum pot ieși dintr-o criză analizând un verset biblic. Fiecare grupă de vârstă primește o lecție pe măsura puterii sale de înțelegere.
        3. Școala Duminicală te mobilizează și te pregătește pentru slujire. Este dificil de spus cine e mai câștigat, învățătorul sau copilul. Învățătorul se pregătește pentru lecție, studiază, ca urmare face progrese în cunoașterea lui Dumnezeu și crește în statura omului dinlăuntru. Copilul ascultă ce i se predă și e încurajat să acționeze pe calea credinței, lucru care i se întâmplă și învățătorului, fiindcă nu poți învăța pe altcineva ceva ce tu nu ai practicat!
        4. Școala Duminicală înseamnă ucenicizare. Fiecare învățător trebuie să simtă dorința ca membrii micii sale turme să evolueze, să dovedească o schimbare pozitivă în viața spirituală. ”Învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit”(Matei 2820) nu se referă numai la aspecte ale predării, ci la învățarea ascultării și supunerii. Fiindcă Școala Duminicală se desfășoară pe grupe, rezultatul ei ar putea fi mici grupe de ucenici.
        5. Școala Duminicală este convenabilă. Cu programul încărcat de la școală, cu activitățile extrașcolare, cu implicarea familiilor în diferite domenii, e mai simplu să vii la biserică duminica, chiar și cu o oră mai devreme, decât să aduci copiii într-o altă zi, pentru învățătură.
        6. Școala Duminicală organizează biserica în grupe de îmbărbătare. Învățătorul devine păstor pentru grupa lui, ca o extensie a pastorului bisericii. Cum pastorul nu are cum să cunoască nevoile fiecărui copil din adunare, învățătorii de la Școala Duminicală intervin; ei știu când un copil e bolnav sau rănit sau absent fiindcă e ”ocupat” și pot interveni, cu iubire, în favoarea copilului.
        7. Școala Duminicală conduce biserica în rugăciune și părtășie. De la grupa preșcolarilor până la adulții care participă la studiu biblic, rugăciunea se îndreaptă spre cereri specifice ale membrilor. Uneori se răspunde și prin altfel de acțiuni nevoilor exprimate de cei care frecventează Școala Duminicală. Părtășia are loc mai ușor în grupe mai mici, unde participații își știu numele și nevoile, unii altora.
        8. Școala Duminicală mobilizează nu numai membrii, ci și pe prietenii acestora. Copiii sunt încurajați să-și invite colegii de la școală sau prietenii. Grupele de studiu pot avea impact în comunitate prin activități de tip social sau de evanghelizare a copiilor.
        9. Școala Duminicală este unul dintre programele consistente ale bisericii. Se desfășoară duminică de duminică pentru creșterea spirituală a micilor ei membri.

Cum îndeplinim porunca de a le spune tuturor copiilor care nu știu despre Domnul și Mântuitorul nostru?


        Arătându-le iubirea necondiționată și iertarea pe care și nouă ni le-a arătat Isus. Înțelegând și acceptând pe fiecare așa cum este. Oferindu-le motive să mai vină în mijlocul nostru. Ajutându-i să se implice în a face fapte bune, nu distrându-i și amuzându-i întruna. Modelându-le credința. Învățându-i despre frumusețea și eficiența părtășiei. Creând un mediu curat, sigur și propice apropierii de Dumnezeu.

Care este misiunea noastră?


        Copiii sunt un dar de la Domnul. Ca simpli administratori, ne dorim echiparea lor cu uneltele date de harul lui Dumnezeu, care să îi ajute în călătoria lor pe Pământ.

Am vrea ca elevii noștri să:


Mediteze zilnic la dragostea lui Dumnezeu.
Empatizeze cu cei aflați la bucurie, dar și cu cei aflați în necaz.
Nădăjduiască în bunătatea lui Dumnezeu, fiindcă tot ce ne dă El este desăvârșit.
Ocrotească pe cei mai slabi, pe toți copiii care au nevoie de ajutor.
Respecte părerile familiei, ale învățătorilor, ale frățietății, în Domnul.
Aleagă mereu binele!
Hrănească, la rândul lor, pe cei din jur care au nevoie de călăuzire.
Cine coordonează și lucrează cu copiii?
Coordonator departament Copii:
- Ioan - Titus Coroban
Responsabil departament:
- Ionică Boran
Învățători:
Grupa Mare(vârsta: 13- 15 ani) :
- Sorin Gai, Robert Jura, Bogdan Todor
Grupa Mijlocie(vârsta: 9-12 ani) :
- Lidia Tudor, Miriam Lazăr
Grupa Mica(vârsta: 6-8 ani) :
- Evelina Boran, Camelia Bogdan, Giovana Daminescu, Adriana Boștioca
Liderii de inchinare :
- Laura Coroban, Cecilia Bledea

© 2018 - 2019 Menorah.ro